Nu knackar snart julen på dörren och några härliga Alsace-viner passar ju bra till julbordets läckerheter.  Alsace är den vinregionen som ligger längst österut Frankrike och gränsar mot Tyskland. Aktuell producent denna gång är Léon Beyer som håller till i och omkring den lilla staden Eguisheim.

Den senaste Léon Beyer (flera i familjen har burit samma namn), avled sommaren 2009 och numer så drivs egendomen av hans son och sonson – Marc och Yann-Léon Beyer. Léons devis; som nu förs vidare, var att göra viner som fungerar ypperligt till mat då mat och vin i kombination var ett av hans största intresse. Samtliga viner är också lagningsdugliga med variation sett till kvalitet.

Druvsorterna som odlas är: Riesling, Gewürztraminer, (Tokay)Pinot gris, Pinot Blanc, Pinot Noir(blå), Sylvaner och Muscat på vilka man gör både mousserande, torra och söta viner. Några av vinerna finns att få tag i i beställningssortimentet, men det bästa är ändå att besöka den lilla staden och någon av vinbutikerna där hans viner säljs. Eguisheim är mycket pittoreskt och att ta sig en cykeltur i omgivningarna är härligt! På sommaren bjuder regionen på enorm grönska och på vintern kan du åka skidor i bergen.
Beställ nu några av dessa godbitar till jul:

2009 Léon Beyer Riesling, 149 kronor, Sn: 73455
Smakar friskt av citrus och mineraler. Passar utmärkt till laxrätterna på julbordet eller om du under mellandagarna fixar ihop laxtapas som förrätt och till huvudrätt friterad firre. Kan ju vara skönt med en paus från all julmat.

Till sillen föreslår jag 2008 Léon Beyer Pinot gris, 169 kronor, Sn: 73678, med en härlig friskhet och en lätt rökig mineralitet med kryddiga toner.

2003 Cuvée des Comtes d’Éguisheim Riesling, 329 kronor, Sn: 73680, köper du i present till någon som älskar speciella viner från Alsace eller till dig själv. Drick nu eller lagra i mellan fem till tio år – ett vin med stor utvecklingspotential! Viner doftar och smakar av persika, päron och mineral och passar fint till mousse på Fois gras eller laxqueneller när du bestämmer dig för att öppna det.

Samtliga viner finns i beställningssortimentet så skynda dig in på systembolagets hemsida för att få hem dem före jul (eller åtminstone till nyår)!