Perfekt i vinterkylan, den klassiska löksoppan. Låter enkelt, är fantastiskt gott.

Fyra portioner:
4-5 stora lökar
Smör eller olja
1-2 msk råsocker
1 msk mjöl
Timjan
3 vitlöksklyftor
3 dl vitt vin
1 l köttbuljong från fond
Salt och peppar
Muskot till serveringen
Surdegsbröd (en skiva per person)
Gruyèreost
5-10 cl Marsala eller Madeira

Instruktioner:
Skala löken och vitlöken samt skiva dem fint. Stek dem tillsammans i smör tills den blir genomskinlig. Tillsätt socker (se till så att det inte bränner med löken) och red med en struken 1 msk mjöl. Ta i timjan, därefter vitt vin och buljong. Peppra. Koka nu i cirka 30 minuter på svag värme, stäm av med salt och Marsala. Koka sedan ytterligare 15 minuter.

Soppan ska bli/vara lite simmig när den är klar.

Rosta brödet,  smöra lite och strö riven ost på. Gratinera det i ugn tills osten fått fin färg

Häll upp den varma soppan i skålar, strö över riven muskot och avsluta med att lägga i det gratinerade brödet.

Låt väl smaka

Att dricka till:
Toques & Clochers Crémant de Limoux 2006 (nr 77222)