Har tappat och provsmakat den glögg som jag satte för en dryg månad sedan. Föga överraskande blev den även i år riktigt god. Hur som helst, imorgon kommer större delen av kompisgänget, för att deltaga i det årliga Julfirandet i Malmö och då vill det till att ha glöggen tillgänglig. Vi har även planerat ett besök på Johan P under lördagen, för att äta deras julbord.

Rekommenderad utrustning:
Någon typ av handpump eller häveri
Sil eller kaffefilter
Plastbunke (att sila ner i)
Tratt
Ett tomt glas
Tomflaskor

Jag har köpt en 19 kronors handpump på Claes Ohlson. Billig och bra. Jag använder även en finmaskig sil samt en tratt och ett litet glas, vid upptappningen.

Börja med att ställa upp hinken på en arbetsyta i lämplig höjd. Ta bort all plastfolie försiktigt och inspektera brygden.
Ta nu det tomma glaset och pressa det försiktigt, men bestämt, ner i bottensatsen så att det står stadigt. Detta gör jag för att undvika bottensats i insuget på pumpen samt att ingredienserna inte vispas runt i onödan. Stick nu ner insuget till pumpen i glaset på hinkens botten (glaset är alltså inte synligt) och pumpa nu glöggen ner genom silen/filtret i en bunke. Pumpa självklart upp så mycket glögg som möjligt, men riskera inte att få med bottensats i onödan, då denna ”sista glöggen” inte kommer att vara speciellt aptitlig.

När all glögg är filtrerad, är det dags att sätta tratten i de snyggaste tomflaskor du har och fylla upp. Nu är det bara att provsmaka.

Servera glöggen, precis som vanligt, het med sötmandel och russin. Gott!