Hemmagjord glögg – Upptappning
Har tappat och provsmakat den glögg som jag satte för en dryg månad sedan. Föga överraskande blev den även i år riktigt god. Hur som helst, imorgon kommer större delen av kompisgänget, för att deltaga i det årliga Julfirandet i Malmö och då vill det till att ha glöggen tillgänglig. Vi har även planerat ett besök på Johan P under lördagen, för att äta deras julbord.
Rekommenderad utrustning:
Någon typ av handpump eller häveri
Sil eller kaffefilter
Plastbunke (att sila ner i)
Tratt
Ett tomt glas
Tomflaskor
Jag har köpt en 19 kronors handpump på Claes Ohlson. Billig och bra. Jag använder även en finmaskig sil samt en tratt och ett litet glas, vid upptappningen.
Börja med att ställa upp hinken på en arbetsyta i lämplig höjd. Ta bort all plastfolie försiktigt och inspektera brygden.
Ta nu det tomma glaset och pressa det försiktigt, men bestämt, ner i bottensatsen så att det står stadigt. Detta gör jag för att undvika bottensats i insuget på pumpen samt att ingredienserna inte vispas runt i onödan. Stick nu ner insuget till pumpen i glaset på hinkens botten (glaset är alltså inte synligt) och pumpa nu glöggen ner genom silen/filtret i en bunke. Pumpa självklart upp så mycket glögg som möjligt, men riskera inte att få med bottensats i onödan, då denna ”sista glöggen” inte kommer att vara speciellt aptitlig.
När all glögg är filtrerad, är det dags att sätta tratten i de snyggaste tomflaskor du har och fylla upp. Nu är det bara att provsmaka.
Servera glöggen, precis som vanligt, het med sötmandel och russin. Gott!
Skriv ut artikeln | Det här inlägget postades av Adam den 2010/12/17 klockan 06:39, och ligger i kategorin Dryck. Du kan följa alla svar på detta inlägg via RSS 2.0. Du kan lämna en kommentar eller skapa en trackback från din egen sida. |
ungefär 10 år sedan
Snart börjar du väl bränna hemma? Finns det apparater hos Claes Ohlsson
ungefär 10 år sedan
Låt mig gissa. Tilltalande färg och rund och god i smaken?
ungefär 10 år sedan
Jag provade själv detta recept för första gången i år. Det blev över förväntan måste jag säga. Kanske lite för mycket smak från russinen, men det är kanske för att få vinliknande smak på glöggen fast den inte har vinbas.
ungefär 10 år sedan
@Strömmingen: Inga kommentarer och det tror jag inte.
@Freddy: That is correct!
ungefär 10 år sedan
Har färg, kantig och smakar okej? ;´P
Nä men det där ser ju festligt värre ut
ungefär 10 år sedan
Glöggen smakade riktigt gott