Vi har fått önskemål (Tack, Kevin) om att ge förslag på menyer inför nyår. Vi hoppas att vi inte är allt försent ute, utan fortfarande kan inspirera och ge uppslag till en lyckad festmåltid. Först ut är en riktig frossa i skaldjur, som vi brukat äta antingen på nyårs- eller julaftnar, under de senaste åren.
Buffén består av 8 stycken rätter; hummer, krabba, ostron (levande), gratinerade ostron, havskräftor, räkor, ägghalvor och blåmusslor.

Hummer och havskräftor samt krabba kokas i saltat vatten och tiden är förstås beroende på storlek. Detta är något som med fördel kan göras av leverantören om ni inte fiskar själva.
Även räkor är ju något man köper färdigkokt och är ju precis som råa ostron klara att servera utan några ytterligare förberedelser. Ostronen passar dock med lite citron.
Lägg upp ostron, räkor och havskräftor i/på önskat serveringsfat/-kärl.

Dela nu hummer och krabba från nos till stjärt, så att ni kan lägga upp symetriska halvor till servering. Det kan även vara lämpligt att till skaldjuren, speciellt hummern, servera en hemmagjord majonnäs.

Majonnäs:
2 äggulor
1,5 dl kallpressad rapsolja
1 skvätt citronsaft
1 tsk fransk senap
Flingsalt
Socker

Se till att äggulor och olja är rumstempererad. Vispa samman dessa genom att först slå sönder äggulorna och tillsätta lite olja i taget för att få till en tjock och krämig konsistens. Avsluta med senap, citron och salt. Smaka av med lite socker.


Gratinerade ostron:
(Recept av Sebastien Demeulle på ”Entre Ciel et Mer”)
12 ostron
1 purjolök
1,5 dl torrt vitt vin
2,5 dl grädde
Peppar
Salt
Gruyère, vällagrad
Smör

Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj och hacka purjon och stek sedan i smör på låg temperatur, tills genomskinlig (ca 10 minuter). Häll på det vita vinet, och koka/reducera till 0,5 dl. Häll i grädden, blanda och låt koka tills konsistensen är trög. Salta och peppra efter smak. Ställ i kylen, så att det svalnar och blir lättare att ”få fäste” på ostronen. Dela ostronen. (Vi har gjort försök med en ostronkniv tidigare, men lyckades bättre efter rekommendation att använda en vass Morakniv.) Häll av vätskan och lägg ostron halvorna på en ugnsplåt. Klicka en rejäl sked med den kalla fyllningen på varje ostron och gratinera i ugnen tills gyllenbruna.
Klart att serveras.


Mouclade (vin- och gräddkokta blåmusslor):
2 kg blåmusslor
3-4 vitlöksklyftor
2 gula lökar
Ett knippe persilja
2 lagerblad
Timjan
4 dl vitt torrt vin
30 gram smör
2 msk vetemjöl
2-3 dl grädde
Peppar

Hacka löken grovt och stek i smör tillsammans med vitlöken. Tillsätt lite socker, persilja, timjan och lagerblad. Häll nu på det vita vinet. Tillsätt musslorna (musslorna måste rensas och kollas så de lever, de öppna är döda och bör slängas) och koka på hög värme i en stor gryta i cirka 10 minuter. Häll på grädden, peppra  rör ner lite redning av smör och mjöl, för att få lite ”body” på såsen.
Klart att serveras med ett par kvistar färsk persilja.

Ägghalvor serveras med majonnäs, färska räkor och dill.

Samanfattningsvis vill jag säga att man självklart kan både kan ta bort och lägga till rätter efter tycke och smak. Dessutom är det ju aldrig fel med ett eller två Gratinerade ostron till välkomstglaset eller varför inte en Hummer till huvudrätten alternativt en värmande skål med Mouclade som starter.

Att dricka till:
En självklart och säkert alternativ är Champagne, exempelvis Deutz Brut Classic nr: 7487 och om man föredrar ett vitt vin, exempelvis Petit Chablis nr: 5585.