Inför nyårshelgen föreslår jag en god hummersoppa att inleda festmåltiden med. Soppan görs på egen fond och serveras med hummerkött och en fräsch kvist av selleri. Mycket gott.

Ingredienser (8 personer):
Skal av hummer, havskräftor och räkor (500-700 gram)
1 hummer – Kött
1-2 gula lökar
1 morot
1 dm purjolök
1 knippe timjan
1 msk tomatpuré
2-3 dl vitt vin
1 liter vatten
Selleri

Gör så här:
Skala, skiva grovt och stek lök, purjo samt motor i smör. Lägg i skalen från hummer/räkor/kräftor och stek ytterligare 5 minuter på medelvärme. Späd med vin och vatten så att skalen täcks och koka sedan i cirka trettio minuter.
Sila från buljongen och koka tills det återstår cirka en femtedel av vätskan. Späd nu med 3 dl matlagningsgrädde och 2 dl vispgrädde. Smaka av med cayennepeppar och 2 msk konjak.

Servera med bitar av hummerköttet samt en liten sellerikvist.

Att dricka till:
Champagne, exempelvis Deutz Brut Classic nr: 7487 och om man föredrar ett vitt vin, exempelvis Petit Chablis nr: 5585.