En kraftfull måltid med många härliga smaker och ingredienser. Passar utmärkt som huvudrätt eller till lunch.

Ingredienser (4 personer):
600 gram välhängd ryggbiff, HEL (150 gram per person)
6 potatisar
2 äpplen av syrlig sort
5 cl calvados
2 dl äppeljuice
2-3 dl grädde
Lagrad Gruyèreost
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Kalvfond
1 tsk fransk senap
Socker
Smör/mjölredning

Gratäng:
Sätt ugnen på 170 grader.

Skala potatis och äpple. Skala löken skiva och stek i smör samt pressa i vitlöken.
Skiva potatisen, klyfta äpplet och riv cirka 2 dl ost. Smöra en form och lägg potatis, lök samt äpple i lager samt avsluta med riven ost och grädde. Gratinera i ugn tills ingredienserna mjuknat och osten fått en fin yta.

Stek ryggbiffen (hel) i smör samt salta och peppra. Ta upp när köttet fått en fin yta runt om och ställ åt sidan. Lägg köttet på en plåt och kör i ugnen tills innertemperaturen är 55 grader. Ta nu ut och klä in med aluminiumfolie samt låt stå i ungefär tio minuter.
Häll steksafterna som kommit ut på plåten i en gryta och tillsätt buljongen samt äppeljuic. Koka ihop en stund och om det blir för lite vätska späd med mer buljong och äppeljuice. Smaka av med calvados, senap, peppar och salt. Red därefter såsen med smör och mjöl.

Servera som på bilden. (Observera att köttbiten på bilden är från kanten och därför inte visar den fina rostbiffs-effekten)

Att dricka till:
En Cider, exempelvis Boulard Cidre de Normandie Brut (nr 1848)