Härlig fiskrätt som kombinerar räka och plattfisk perfekt. Även denna rätt fungerar väl som lördagslunch eller som huvud-/fiskrätt i en flerdelarsmeny.

Bergtunga med mousse (8 personer):
1 filé (50-100 gram) per person – Bergtunga (alternativt rödtunga eller sjötunga)
2 hg räkor, färska
2 hg färsk lax
1 ägg
1,5 dl grädde
3 st salladslökar
Salt
Vitpeppar

Gör så här (del 1):
Sätt på ugnen 170 grader
Skala räkorna, spara skalet till såsen. Skär rent laxen. Mixa räkor, lax, ägg, lök och grädde i en mixer, tillsätt vitpeppar och salt
Gör rullar med mixen inuti och lägg i en smord form.


Sås och dekoration:
2 hg räkor
1 morot
1 gul lök
1 lagerblad
1 knippe timjan
3 dl grädde
2 dl vitt vin
5 dl vatten
Ev smör/mjöl-redning

Gör så här (del 2):
Skala räkorna (spara även dess skal) och sätt i kylen.

Skala samt skiva lök och morot. Stek lök och morot i smör cirka fem minuter. Tillsätt sedan skalen från räkorna och efter det kryddorna. Häll i vin och cirka fem dl vatten, koka i ungefär 30 minuter. Sila bort skalen och koka ner fonden till en femtedel av vätskan. Tillsätt grädden och red eventuellt av såsen (smör/mjöl-blandning). Smaka av med mer peppar vid behov.
Häll såsen över fisken och gratinera i ugn tills det hela fått fin färg.
Servera gärna med potatismos eller palsternakspuré, om rätten önskas vara mer mättande.

Att dricka till:
Parallèle 45 Côtes du Rôhne (nr 22800)