Jag har precis avslutat en fantastisk torsdagslunch. Denna rätt på gräsandsbröst serverades med en perfekt sås av körsbär och tillbehör bestående av brysselkål samt en potatis- och jordärtskocksgratäng. En riktig smaksensation om jag får säga det själv.
Jag vill föreslå denna rätt som en riktigt bra nyårshuvudrätt, till Er som ännu inte hunnit sätta hela menyn för morgondagen.

Ingredienser (4 personer):
2 gräsandsbröst (4 filéer)
5 dl körsbär
1 vaniljstång
5 st stjärnanis
1,5 dl socker
3 kvistar rosmarin
1/2 kruka timjan
2 lagerblad
2 msk Bongs viltfond
2 msk balsamvinäger

Potatis och jordärtsskocksgratäng
4 potatisar av mjölig sort
3 jordärtsskockor
2 dl grädde
1 vitlöksklyfta
1 dm purjolök
Grevéost lagrad
Salt och svartpeppar
20 brysselkålshuvud
Smör

Potatisgratäng
Sätt ugnen på 200 grader
Skala potatis och jordärtskockor. Koka skockorna i vatten mixa med grädde, purjo och vitlök.
Smörj småformar (i vårt fall byttor från Staub) med smör och varva potatis med mixen. Toppa det hela med grevéost, gratinera i ugn tills potatisen mjuknat och osten har en fin gyllenbrun yta.

Brysselkål
Koka brysselkålen ca 5 minuter. Del dem i halvor och stek snabbt upp i smör med salt och en skvätt honung.

Sås
Kärna ur körsbären. Koka dem i en gryta tillsammans med vaniljstång, socker och stjärnanis. Tillsätt fonden tillsammans med balsamvinäger. Smaka av.
Om man inte har tid eller orkar finns ett riktigt gott alternativ till denna goda sås, nämligen en färdig körsbärssås från Nordisk Køkken.

Andbröst
Stek andbrösten i smör tillsammans med lagerbladen, timjan och rosmarin.
När innertemperaturen är cirka 50 grader tillsätts såsen. Hetta upp det hela och stäng därefter av värmen och låt det vila i 5 minuter.
Ta upp brösten och skär upp dekorativt i skivor.



Servera som på bilden.

Att dricka till
Vi drack detta röda till; Torbreck Woodcutter’s Shiraz 2008 (nr 94201)