Här kommer en av mina varianter på den brittiska klassikern Shepherd’s Pie. I vanliga fall används endast lammfärs i pajen, men jag har denna gång alternerat med lite vilt i form av älgkött. Mycket gott.

Ingredienser:
4-5 potatisar skalade
1-2 palsternackor, skalade
2 morötter, skalade
1 stjälk selleri
1-2 lökar, skalade
2 dl rött vin
1 dl oxbuljong
300 gram lammfärs
300 gram älgfärs
1-2 tsk Sambal eller chiliflingor smaka eftersom dessa kan vara lite starka
3 msk tomatpuré
3 msk Worcestershire sauce
3 msk tomatketchup
Ett knippe timjan
Salt och svartpeppar
Smör och mjölk till moset

Gör så här:
Sätt ugnen på 190 grader.

Skala och skär potatis och palsternackor i bitar. Lägg i en kastrull och häll på vatten. Koka. (Tajma så att det är klart samtidigt som köttfärsen)
Skiva och stek lök. Tillsätt morötter och selleri som du tärnat fint. Rör sedan ner färsen och stek tills den fått färg. Tillsätt nu tomatpuré, ketchup, Worcestershiresauce, buljong, rött vin och ett knippe timjan. Salta och peppra.
Koka i cirka trettio minuter och se till så att såsen tjocknar till en trög konsistens. Smaka av med Sambal eller chiliflingor.

Pressa de kokta potatisarna och palsternackorna i en potatispress och rör i varm mjölk och smör tills mos har en bra konsistens.

Smöra en ugnsäker form, bottna med köttfärsen och lägg ett lager med mos ovanpå. Avsluta med ett par klickar med smör på. Gratinera i ugn 190 grader.

Servera som på bilden med en kvist timjan

Att dricka till:
Vi drack en Robert Skalli från Sicilien till. En India Ale från Nils Oscar hade också suttit bra.