En riktigt smaskigt recept på torskrygg, gjort med inspiration från Rick Stein´s French Odyssey. Den kryddigt panerade fisken serveras med Gribichesås, smörstekt gurka och kokt potatis


4 personer
Gribichesås:
1 1/2 msk Dijon senap
1 1/2 msk vit vinäger
8 msk olivolja
1 msk hackad kapris
1 msk hackade cornichoner
1 hackat hårdkokt ägg
1 msk hackad persilja
Salt och peppar
6-8 anjovisfiléer (Abba´s den stora rensade varianten)

Gör så här:
Hacka enligt ovan samt pressa anjovisen i en stor vitlökspress eller hacka fint, rör samman allt och låt stå och dra.

Panerad torsk:
Fyra bitar torskrygg (100-150 gram per person)
Smör
Anjovis
Ströbröd
Salt
Svartpeppar


Gör så här:
Sätt på ugnen på grill cirka 170 grader, placera gallret relativt nära grillelementet.
Smält cirka 50 gram smör och pensla fisken med detta samt en ugnsfast form.
Hacka eller pressa anjovisen (resten från burken) i en stor vitlökspress, bred ut på den smörade fisken och avslutningsvis; tillsätt peppar samt ströbröd. Sätt in fisken i ugnen, sluttemperatur i mitten på fisken bör vara 50 grader (använd ugnstermometer).

Potatis och Gurka:
8-12 potatisar
1 gurka
Slätbladig persilja


Gör så här:
Skala och koka potatisen.
Dela gurkan och kärna ur den. Skiva upp och stek i smör. Tillsätt hackad persilja.

Servera som på bilden.

Att dricka till:

En Pinot Grigio från Alsace, Hubert Beck (nr 12105), passade alldeles utmärkt till.