Bra viner: Det räcker väl egentligen eller hur? Vissa dagar är man sugen på vissa viner, ibland på andra. Denna gång ska ni köpa vin från Domaine Pierre Labet i Bourgogne. Du gör förstås enklast i att gå till det Systembolag som har vinerna och som ligger närmast där du bor.

Domänen ligger i Bourgogne, Frankrike och bjuder både vita och röda viner från druvorna Chardonnay och Pinot Noir. Jag gillar vinerna för att de är raka, ärliga och bjuder på druv-typicitet tillsammans med välintegrerade fattoner. Druvorna skördas för hand och får sedan jäsa långsamt i temperaturkontrollerade ståltankar.

Deras viner kommer från flera olika appellationer (kvalitetsbeteckningar). Enklast att få tag på just nu i Sverige är deras:

2008 Bourgogne Vieilles Vignes Chardonnay, 182 kronor, Sn: 900392. Detta vin smakar härligt av gula äpplen tillsammans med smöriga toner och mineral.

2008 Bourgogne Vieilles Vignes Pinot Noir, 182 kronor, Sn: 90042. Här finner vi jordgubb, fat, bärig friskhet av odon samt en härlig örtighet.

För den som vill ha ännu lite bättre kvalitet rekommenderar jag
2008 Beaune Clos du Dessus des Marconnets, 261 kronor, Sn: 90044. Ett elegant vin, komplext vin med doft och smak av tranbär, jordgubb och fat. Jag tycker att du (som vanligt) ska köpa två flaskor. Lagra en i minst 5 år och den andra öppnar du, häller på karaff minst två timmer före du serverar den till vildand med körsbärsås.

Samtliga viner är tillfälliga nyheter så raska på och köp!