Ett riktigt höjdarrecept för oss som gillar jordärtskockor och bra fisk. Jag hittade receptet i ”Mat och Vänner” (nr 6 2010). God mat från en bra tidning.

4 personer

Fisk:
600 gram torskrygg i fyra bitar
800 gram jordärtskocka (Totalt)
Smör

Sås:
4 Jordärtskockor
2 dl vitt vin
2 dl grädde
1 gul lök
Salt
Svartpeppar

Chips:
3 stora skockor
Rapsolja

Servering:
Forellrom eller liknande

Gör så här:
Sätt ugnen på 130 grader.

Lägg torsken i en smörad form och strö på 1-2 msk flingsalt. Låt fisken stå under tiden du tillreder övrigt.

Skala alla jordärtskockor.

Chips:
Skiva tre av dem på en mandolin, fritera i olja, lägg på papper, salta och låt stå till serveringen.

Sås:
Koka ungefär fyra skockor i vatten tills de är mjuka. Skala, hacka och stek lök på svag värme, under tiden. Tillsätt vinet och koka ner till en tredjedel. Tillsätt sedan grädde och de fyra skockorna. Mixa det hela till en fin sås. Sila eventuellt och red med maizena om det behövs. Smaka av med salt och peppar.

Fisk:
Skölj fisken och sätt in i ugnen med klickar av smör ovanpå i 130 graders ugn, innertemperaturen bör vara max 50 grader, det tar ungefär 8 minuter.

Tärningar:
Under tiden som fisken tillagas, tärnar du 2-3 skockor och steker dem i smör tills de är al dente.

Servering:
Lägg en spegel av sås i bottnen, lägg fisken ovan på och strö tärningarna runt toppa med chips, rom samt lite körvel