Absolut en av förra helgens favoriter. Efter att ha ätit ”Moule et frites” till lunch dagen innan, var läget perfekt att följa upp med en god fond till favoritfisken. Det blev alltså en härlig torskrygg med potatismos och en gräddig blåmusselsås samt rejält med hackad gräslök. Mycket gott som sagt.


Ingredienser (4 personer):
600-800g torskrygg
1 säck/nät musslor
1 gul lök
1 morot
1 stjälk selleri
3 vitlöksklyftor
3 dl vitt torrt vin
2,5 dl grädde
1 knippe gräslök
1 knippe persilja
2 lagerblad
Smör
Pastis


Instruktioner:
Sätt ugnen på 150 grader. Skala och hacka löken och vitlöken. Hacka även selleristjälken. Stek de tre ingredienserna i smör i en stor gryta. Tillsätt vinet och koka i fem minuter på svag värme. Höj värmen och tillsätt musslorna lägg på locket låt koka i 5 minuter. Tänk på att slänga de musslor som är öppna INNAN kokning och de musslor som fortfarande är slutna EFTER. Stäng av värmen och sila ifrån buljongen från musslorna, koka ner till en fjärdedel återstår, ställ åt sidan.
Plocka ur musslorna ur sina skal och ställ åt sidan.

Skala potatis och koka. Gör sedan ett traditionellt mos, se tidigare recept,

Dela fisken i fyra lika stora delar och stek i smör på inte allt för hög värme. Salta och peppra med vitpeppar. Sätt sedan in torsken i ugnen och kör tills innertemperaturen är 50 grader.
Under tiden görs såsen klar.
Tillsätt grädden i buljongen och koka upp. Smaka av med lite pastis. Om såsen upplevs för tunn, red av med lite smör/mjölredning.

Hacka gräslök till serveringen och lägg upp enligt bild.