En personlig favorit, som avnjutits flertalet gånger i både Beligen och Frankrike. Moules et frites består av vinkokta musslor och någon form av friterad potatis. Enkelt och gott.

Till 4-6 personer

Aioli
2 äggulor
1,5 -2 dl olivolja
1 krossad vitlöksklyfta
1 tsk fransk senap
Salt
1-2 msk citronsaft

Gör så här:
Ta ut äggen ur kylen i god tid innan, så att de når rumstemperatur. Dela äggen och använd gulan. Rör i senap och vitlök. Vispa hårt och droppa i olivolja försiktigt. Öka allt eftersom och rör hela tiden tills du får en lagom tjock konsistens. Tillsätt citronsaft och smaka av med salt samt eventuellt lite socker.
(Om det hela spricker/skär sig, börjar man  om i en ny bytta med 1/2 tsk vatten i bottnen. Rör i den spruckna aiolin. Öka på allt eftersom.)

Musslor:
2 nät blåmusslor (ca 100 i varje)
2-3 dl vitt torrt vin
2-3 schalottenlökar
2-3 vitlöksklyftor
Smör
1 knippe persilja

2 lagerblad
1 knippe timjan
Instruktioner:
Hacka löken och vitlöken. Stek i smör på låg värme och tillsätt hälften av persiljan samt timjan och lagerblad. Häll på vin och vrid upp temperaturen. Släng i musslorna (som rengjorts noga), sätt på locket och låt koka i ungefär fem minuter. Ruska om musslorna lite då och då. Ta av locket och strössla hackad persilja över.
Pommes frites
6-8 potatisar
Olja till fritering
Salt

Instruktioner
Skala och skär potatis i stavar. Fritera i vegetabilisk olja. (Var försiktig, framför allt om en kastrull används istället för fritös. Ha alltid grytlocket tillhands) Salta.

Servera rätten med ett gott vitt bröd.

Att dricka till:
Favorit ölen eller ett glas vitt.