En av senaste veckans luncher blev färsbiffar på lamm med smak av rosmarin och vitlök. Det kanske är en något uttjatad smakkombination, men likväl en lyckad sådan. Som tillbehör valde jag strimlade sockerärtor, ett grov potatismos och en enkel vitvinssky.


Det här behöver du till 3-4 personer
500g lammfärs
1 stor rödlök
1-2 klyftor vitlök
2 ägg
2 msk ströbröd
2 kvistar rosmarin
Svartpeppar
Salt

10 potatisar
25g smör (+ smör till stekning)
1 dl vispgrädde
Vitpeppar

10-20 sockerärtor (långa)

1dl vitt vin
1-2 tsk kalvfond

Gör så här
Hacka ett 20-tal rosmarinblad samt rödlöken och vitlöken fint. Stek löksorterna tillsammans på låg värme tills de börjar anta färg.  Blanda löken med färsen samt  ägg, ströbröd, den hackade rosmarinen, svartpeppar och salt. Provstek lite av färsen. Smaka av med salt och peppar. Blöt en skärbräd/köksbänk och händerna med vatten. Forma 6-8 biffar och lägg åt sidan.

Skala potatisen och dela i mindre bitar. Koka tills mjuka och häll av vattnet. Tillsätt 25g smör och vispgrädde. Rör samman med en gaffel samt smaka av med salt och vitpeppar.

Strimla sockerärtor på längden och stormkoka i en minut.

Stek biffarna i smör, 2-3 minuter på varje sida. Ta av och låt vila. Undertiden hälls vinet i pannan ihop med fonden. Sila av.

Klart att servera enligt bild.