En av egen komposition, som jag anser vara en av mina bästa hittills i år. God, lätt och välbalanserade smaker i kombination.

Timbal
5-7 tomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
7 gelatinblad
Socker
Salt
Svartpeppar
Grönsaksfond
1 msk kycklingfond

Grönsaksfond
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 kvistar persilja
1 stor kvist rosmarin
1 sellerikvist
1 dm purjolök
1 stor morot
En bit palsternacka
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
6-7 dl vatten
Olivolja

Pesto
2 krukor basilika
2 dl riven parmesanost
2-3 dl olivolja av god kvalitet
1 vitlöksklyfta
2-3 msk pinjenötter

Börja med att göra Grönsaksfonden
Skala lök, vitlök, palsternacka och morot. Hacka löken samt vitlöken, skär moroten samt purjon i slantar och tärna palsternackan. Stek det hela i olivolja tills det tar färg. Späd sedan med vatten och tillsätt övriga kryddor. Koka på medelvärme i cirka 30 minuter och sila därefter av fonden. Koka ner till cirka 1-2 dl vätska och ställ åt sidan.

Skålla tomaterna och dra av skinnet. Kärna ur och lägg i en behållare där du kan köra med en mixerstav.
Skala löken och hacka den tillsammans med vitlöken. Stek i olja så att det blir genomskinligt men inte får färg. Skrapa ner bland tomaterna och mixa blandningen till en fin smet.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. När bladen är uppblötta tillsätt dom till den ljumna grönsaksfonden ett och ett samt vispa tills allt är löst. Rör ner gelatin-fonden i tomatmixen. Smaka av med socker, peppar och salt samt lite kycklingfond (hoppa över denna om du vill ha rätten vegetarisk).
Häll upp i små teflonformar alternativt silikonformar och ställ in i kylen minst ett par timmar.

Pesto
Hacka två krukor basilika, pressa en vitlöksklyfta, mät upp tre msk pinjenötter, riv 2 dl parmesanost. Blanda basilika, vitlök, pinjenötter och 2-3 dl olivolja i en bytta och mixa med stav, så du får en medelgrov konsistens. Tillsätt osten och kör lite till. Smaka av med lite salt. Konsistensen ska vara lite rinnig. Låt stå och dra ett par timmar.

Servera som på bild.

Att dricka till
Vi drack en ekad Chardonnay till, fabrikat Jordan Sydafrika (nr 90071),. Torricella från Ricasoli (nr 7179) hade också gått bra.