Champagnehuset Gosset grundades år 1584 i regionen Champagne och bjuder på en härlig hustypisk stil. Det är det äldsta vintillverkande huset i Champagneregionen. Det var en herre vid namn Pierre Gosset som startade det men då tillverkade han stilla, röda viner. Flaskformen är typisk för detta vinhus och sägs har hängt med sedan förr i tiden. Den är mjukt, runt formad och liknar en bowlingkägla.

Druvorna skördas alltid för hand och det nära samarbetet med druvodlarna har varit en självklarhet under lång tid. Man använder samtliga tre druvsorter som är tillåtna i Champagne. Det vill säga, Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Vinet genomgår aldrig malolaktisk jäsning för att kunna hålla så god lagringskapacitet som möjligt.

Två viner som du bör prova från Gosset är:

1999 Gosset Brut Grand Millesimé, 599 kronor, Sn: 82190 (Beställningsvara). En riktigt smakrik champagne med en mogen doft av gula äpplen och rostat bröd. I munnen upplever du samma som i doften tillsammans med mineralitet, en pigg syra och lekfulla, små bubblor.  Görs på 57 % Chardonnay och 43 % Pinot Noir. Servera i cirka 12 C till torskrygg med gräslök, mos och musselsås.

Gosset Grand Rosé Brut, 459 kronor, Sn: 7405 – en frisk roséchampagne med doft och smak av röda äpplen, röda vinbär och hallon. Görs på 58 % Chardonnay, 35 % Pinot Noir samt rött, stilla vin 7 %. Drick till tapas med räkröra.