Enkelt och gott är hur jag bäst skulle beskriva denna anrättning. En klassisk kombination av smaker som inte allt för ofta dyker upp på våra svenska matbord.
Paté äter jag ibland till förrätt, men då oftast med cornichons. Denna gång blev det då klassikern cumberlandsås, som fick kompletera med sin söta syrlighet.


Jag brukar köpa den så kallade franska lantpatén, eftersom jag tycker att den har en bra balans av mycket smak och krämighet. Lantpatén har en struktur med utmärkande bitar av kött, lever och fett, vilket gör att den passar ypperligt med just cumberland. En helt slät paté (likanande leverpastej) behöver inte såsigheten och den ytterliagre saftighet som en cumberland bidrar med, utan fungerar bättre med en inlagde gurka (exempelvis cornichons).

Paté med Cumberland serveras lämpligast med en bit baguette, då som förrätt, men fungerar också i mindre skala som ett gott tilltugg i en krustad.

Övrigt
Jag brukar köpa min paté och cumberlandsås på Möllansost i Malmö, men dessa produkter finnas i vilken välsorterad livsmedelsaffär som helst. Kvalitén kan dock variera ganska mycket.