Det hela inleddes med en tur till Ek´s fisk på Västra torget i Jönköping, de är nämligen en av Jönköpings bästa fiskleverantörer. Denna gång blev det räkor, torsk och lax inhandlat. Det var dags att göra fiskfärsbiffar och remoulde till lördagens lunch.

4 personer

Burgarna
500 gr färska räkor med skal
250 gram torsk
250 gram lax
1 ägg
0,5 dl ströbröd
1-2 dl grädde beroende på konsistens
1 schalottenlök
Salt
Svartpeppar
1 msk kalvfond
1 tsk fransk senap
Smör och olivolja (till stekningen)
1 knippe dill

Sås
1 dl majonnäs
2 msk finhackad ättiksgurka
1 msk hackad kapris
1-2 msk hackad syltlök
2 msk finskuren gräslök
Eventuellt lite curry

Såsen
Rör samman och ställ åt sidan, så det får dra lite.

Burgaren
Skala räkorna. Ta bort skinn och ben på fiskarna.
Kör 3/4-delar av räkorna tillsammans med fiskbitarna och löken i en kvarn (ex. köttkvarn kitchenaid),Tillsätt ströbröd, grädde samt ägg. Blanda det hela väl (Se till att ströbrödet inte klumpar sig). Salta och peppra efter smak tillsammans med fond och senap.

Forma biffar. Stek dem sedan i smör och olja i en panna.

Servera med isbergssallad som du finskuret, olivolja samt sås och ett par citronklyftor. Garnera med resterande räkor och färsk dill.

Att dricka till
Vi drack en Sauvignon Blanc från New Zealand.