Helg och tid för bak igen. Efter nougat, choklad och mint, kändes det som att det var dags för en fruktvariant igen. Marängen färgades svagt i oranget och krämen blev en apelsin och vit choklad blandning.
Det var även premiär för användandet av mandelmjöl (fint färdigriven mandel), vilket underlättade och kortade processen radikalt.


Marängsidorna (blir 20-30 dubbla kakor beroende på storlek)
2 dl mandelmjöl
3 dl florsocker
3 äggvitor
2 msk strösocker
Orange pastafärg (eller karamellfärg)

Sätt ugnen på 120 grader varmluft.

Vispa äggvitorna hårt och tillsätt under tiden strösocker. Färga nu äggvitan med orangepasta. Börja med lite och öka tills du uppnåt önskad nyans.
Blanda under tiden florsocker och mandelmjöl väl. Tillsätt nu blandningen i den orangea äggvitan och vispa till en jämn smet. Undvik att tappa all volym som äggvitan bidrar med.

Fyll en spritspåse med hälften blandningen och spritsa jämnstora cirklar på en plåt med bakplåtspapper. Kör i ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut när marängerna börjar släppa från bakplåtspappret.
Upprepa processen för andra hälften av smeten.


Apelsinkrämen

1 apelsin
0,5 dl vispgrädde
100g vit choklad
1 dl florsocker (eventuellt)

Riv apelsinskalet på ett rivjärn (undvik den vita beska delen) och pressa ut juicen. Blanda apelsincest och -saft i en liten karstrull. Koka ihop och reducera.
Hacka choklad fint.
På svag värme tillsätts vispgrädde och precis när mixen kokar upp, tas kastrullen av plattan och chokladen rörs i. Ställ åt sidan för att svalna och sen in i kylen. (Är krämen nu väldigt lös, kan man blanda i florsocker för att få  bättre fasthet.)

Lossa samtliga mandelmaränger från bakplåtspappret med hjälp av en bredbladig och vass kniv. Fyll en spritspåse med chkokladkrämen och spritsa önskad mängd på hälften av marängerna. Sandwicha med de resterande.

Klart!

Övrigt
Mandelmjöl har jag endast funnit på Lidl hittills och det säljs i blågröna halvgenomskinliga påsar a 200 gram. Priset ligger runt 20 kronor. Det finns med andra ord ingen bra anledning till att skålla sina egna mandlar om denna produkt finns att tillgå.

Gamla äggkartoner är perfekta att transportera macarons i. De både skyddar och håller dem på plats.