Nu snöar det – igen! Varje dag hoppas jag att allt ska trollas bort av någon vänlig själ och att träden ska börja knoppas. Jag vet, det händer inte i februari, men hoppas kan jag ju göra varje år ändå.
Även denna vecka blir det vinrekommendationer till recept från vår sida. Den här gången blir det inte desto mindre av det lite ovanligare slaget; vad vi kallar starkvin. Jag tänker att det ska värma upp oss alla inombords!
Starkvin görs i de flesta länder som tillverkar vin och de flesta framställs oftast på så vis att man avbryter jäsningen av ”vanligt” vin genom att tillsätta sprit. Jästen dör nämligen då och det viktigaste – allt socker jäses inte ut och vinet behåller alltså en viss del sötma – mumsfillibaba!

De flesta av oss är väl riktiga dessertmänniskor eller hur?! En idé kan ju då vara att under kväll äta en lätt varmrätt och sedan frossa i tre desserter med tillhörande vin efter det.

Vi börjar med enkelt sött, vitt från södra Frankrike. 2007 Muscat Beaumes de Venise, Georges Duboeuf, 159 kronor, Sn : 8181. Gjort på 100% Muscat de Frontignan. Doft och smak av vita blommor, aprikos och pomerans.  Passar alldels ypperligt till en sötnos med samma aromer. Jag tänker på macarons med smak av apelsin.

Vin nummer två är också det en vit sak. Ett vin Santo från regionen Chianti i Italien. Det heter 2007 Vinsanto Serrelle, Ruffino, Chianti, Italien, 129 kronor (375 ml), Sn: 8119 och här finner vi oxiderade toner (som är stiltypiskt) samt smak av mandel, apelsin, torkad ananas och aprikos. Druvorna heter Malvasia och Trebbiano. Till denna goding bjuder du en dessert med apelsin och nötter. Kommer att sitta som handen i handsken!

Vi avslutar med ett av mina röda favoritviner. 2003 Domaine Pouderoux Grande Resèrve, Dom. Pouderoux, Maury, Frankrike, 119 kronor, Sn: 8413. Komplext, smakrikt vin som bjuder på allt från mörka plommon till lakritstoner med en pikant örtighet. Gjort på 100% Grenache Noir. Våga bjuda till en bit St Agur på pumpernickel eller choklad-cupcakes.

Ha nu en riktig söt helg!