När jag senast hälsade på föräldrarna, så avslutades fredagens trerätters med en riktigt god efterrätt, som min mor gjorde. Det blev en knäckig tartlett med vaniljglass och varm hjortronsylt. Den var riktigt god och en perfekt avslutning.


Knäcktartletter (12-14 st)
100 gram smör
2 msk ljus sirap
1 1/2 dl socker
1/2 dl  vetemjöl
2 msk mjölk
100 gram flagad mandel
Vetemjöl till plåtarna

Sätt ugnen på 200 grader och mjöla tre plåtar med bakplåtspapper på.

Skiva smör och lägg i en kastrull tillsammans med de övriga ingredienserna, med undantag av mandeln.
Smält samman och låt  smeten sjuda under omröring över svag värme. När smeten blivit gyllene, lyfter man kastrullen från värmen och rör försiktigt ner mandeln.
Klicka ut 1 1/2 – 2 msk av smeten i fyra klickar per plåt. Smeten flyter ut rejält, så var noga med avståndet. Testa gärna med en plåt först innan du klickat upp all smet. Grädda i 5-6 minuter i ugnen. Håll noga koll, så att det inte bränns.
Ta ut plåten och låt svalna lite. De får inte bli för stela. Lägg varje skiva över en kaffe kopp så de formas till en korg.

Fyll med glass och bär eller som i vårt fall; vaniljglass och varm hjortronsylt.