Knäcktartlett med mandel
När jag senast hälsade på föräldrarna, så avslutades fredagens trerätters med en riktigt god efterrätt, som min mor gjorde. Det blev en knäckig tartlett med vaniljglass och varm hjortronsylt. Den var riktigt god och en perfekt avslutning.

Knäcktartletter (12-14 st)
100 gram smör
2 msk ljus sirap
1 1/2 dl socker
1/2 dl vetemjöl
2 msk mjölk
100 gram flagad mandel
Vetemjöl till plåtarna

Knäcktartletter (12-14 st)
100 gram smör
2 msk ljus sirap
1 1/2 dl socker
1/2 dl vetemjöl
2 msk mjölk
100 gram flagad mandel
Vetemjöl till plåtarna
Sätt ugnen på 200 grader och mjöla tre plåtar med bakplåtspapper på.
Skiva smör och lägg i en kastrull tillsammans med de övriga ingredienserna, med undantag av mandeln.
Smält samman och låt smeten sjuda under omröring över svag värme. När smeten blivit gyllene, lyfter man kastrullen från värmen och rör försiktigt ner mandeln.
Klicka ut 1 1/2 – 2 msk av smeten i fyra klickar per plåt. Smeten flyter ut rejält, så var noga med avståndet. Testa gärna med en plåt först innan du klickat upp all smet. Grädda i 5-6 minuter i ugnen. Håll noga koll, så att det inte bränns.
Ta ut plåten och låt svalna lite. De får inte bli för stela. Lägg varje skiva över en kaffe kopp så de formas till en korg.
Klicka ut 1 1/2 – 2 msk av smeten i fyra klickar per plåt. Smeten flyter ut rejält, så var noga med avståndet. Testa gärna med en plåt först innan du klickat upp all smet. Grädda i 5-6 minuter i ugnen. Håll noga koll, så att det inte bränns.
Ta ut plåten och låt svalna lite. De får inte bli för stela. Lägg varje skiva över en kaffe kopp så de formas till en korg.
Fyll med glass och bär eller som i vårt fall; vaniljglass och varm hjortronsylt.
Skriv ut artikeln | Det här inlägget postades av Adam den 2011/02/16 klockan 06:56, och ligger i kategorin Dessert, Mat, Sötsaker. Du kan följa alla svar på detta inlägg via RSS 2.0. Du kan lämna en kommentar eller skapa en trackback från din egen sida. |
ungefär 10 år sedan
Efterrätter kan hon mor din
ungefär 10 år sedan
@Abba: Jupp
ungefär 9 år sedan
Denna ska jag göra och servera på morgondagens middag!!
ungefär 9 år sedan
Låter inte fel. Får rapportera om hur det går.