En härlig risotto på räkor med smak av chili och koriander. Det hela serveras med en rejäl bit torskrygg. Mycket gott.

Fisken
4 bitar torskrygg 600 gram
Smör
1-1 1/2 dl carnaroliris
1 schalottenlök stor
1-2 dl vitt torrt vin

Risotton
400-500 gram färska räkor
Koriander
Grön pepparfrukt
Salt
Vitpeppar

Räkbuljong
Räkskal (från 400-500 gram)
1 gul lök
1 dm purjolök

1 morot
1 vitlöksklyfta
Vitt vin, torrt
Vatten
1 röd pepparfrukt
1 tsk tomatpuré

Sätt ugnen på 150 grader och skala räkorna.
Hacka löken och purjon samt skiva pepparfrukten och moroten. Stek grönsakerna i smör, tillsätt lite socker, Häll räkskalet och stek några minuter samtidigt som du rör i grytan. Tillsätt vatten och 1 dl vin så det täcker skalen. Koka i trettio minuter. Sila sedan ifrån buljongen, tillsätt tomatpurén och koka samman fonden till halva mängden. Ställ åt sidan.

Smöra en form, lägg i torsken samt salta och peppra. Hyvla sedan smör ovanpå och sätt in i ugnen. Sätt i en stektermometer, det hela är klart när innertemperaturen är 45 grader.

Hacka schalottenlöken, stek i smör, tillsätt riset, späd med räkbuljongen i omgångar tillsammans med vinet. Under tiden mal du räkorna i en kvarn alternativt hacker dom fint (Spara några räkor till dekoration). När riset börjar bli al dente tillsätter du räkorna och en klick smör av lämplig storlek 25-50 gram.

Ta en varm tallrik och bottna med risotto, lägg torsken ovanpå dekorera  med räkor, koriander och finskuren pepparfrukt.

Att dricka till
En Pinot blanc från Alsace