Lördagens lunchöl blev en Chimay Blå. Smakade bra med denna medans lite mat fräste i järnpannan. Som alltid smakade trappistölet gott och gjorde mig inte det minsta besviken trots höga förväntningar. Kort och gott ett säkert kort.

Chimay‘s alkoholstarkaste variant är en kraftfull mörk ale med smak av bränd kola. Ölet har en tydlig, men inte dominerande beska som gör smaken väldigt välbalanserad och god. Skummet är tjockt och ganska ihållande, men inte direkt krämigt.
Av de tre sorterna (vit, röd och blå) som Chimay erbjuder är detta favoriten att dricka rent, medans den något lättare vita passar bättre till flertalet maträtter.

Producentens egen beskrivning
”Med namnet ”Grande Réserve” när det tappats på 75 cl flaskor, har detta öl utmärkt sig genom egenskaperna hos en starköl.

Detta är en öl vars doft av färsk jäst och med en lätt blommig rosig touch gjort den speciellt behaglig. Dess smak, som upplevs vid avsmakning, accentuerar den intressanta förnimmelsen som uppfattades i doften, samtidigt som den leverera en lätt men behaglig touch av rostad malt.

Detta överjästa Trappistöl, är fermenterat i flaskan, och inte pastöriserat.”


På Systembolaget:
Chimay Blå
Pris: 28:90 kr
Volym: 33 cl
Nr: 1651