En riktigt god och rejäl måltid med många härliga kraftfulla smaker.


2 personer 

Moset

En halv rotselleri
50 gram smör
1/2 dl grädde
1-2 dl mjölk
Salt och peppar

Spetskålen
Smör
0,5-1 dl grädde
Salt
Svartpeppar

Såsen
1 gul lök
1 dm purjolök
1 morot
1 selleristjälk
1 lagerblad
1 knippe persilja
2 dl rött vin
1 msk balsamvinäger
1-2 dl blåbär
Salt
Svartpeppar 

Köttet
2 bröst från anka

Såsen

Skala lök och morot. Dela och stek i smör. Tillsätt finskuren purjo, selleri, lagerblad och persilja. Tillsätt vinet och om det blir för lite vätska mer vin alternativt lite vatten. Koka i 20 minuter och sila sedan buljongen. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Avsluta med blåbären. Om mer sötma önskas tillsätt lite socker. Ställ åt sidan. 

Moset
Skala rotsellerin och dela den i mindre bitar. Koka i vatten tills mjukt, pressa i en potatispress. Blanda med smör, grädde och mjölk. Smaka av med salt och peppar.

Spetskålen
Strimla och smörstek spetskål. Red med grädde, salta och peppra.

Ankan
Sätt ugnen på 100 grader.

Kryssa ankfiléerna samt salta och peppra dessa. Stek på relativt hög värme tills de fått en fin yta. Sätt in i ugnen tills de har en innertemperatur om 50-55 grader. Ta ut låt vila i 5 minuter.
Skär upp och servera som på bilden. 

Att dricka till:

Drick gärna en Pinot Noir från Bourgogne.