Ett trevligt och gott sopprecept som jag fann i ett nummer av Mat och Vänner. Soppan fick klart godkännt av kvällens gäster.


8 personer

Ingredienser
400 gram brysselkål
500 gram hummer (2 humrar är att föredra för få tillräckligt med skal till fonden)
1 litet knippe dill

Hummerfond
En bit palsternacka
1 morot
1 stjälk selleri
1 gul lök
1 tomat
1 lagerblad
2 dl vitt vin
Vatten
Smör
1 par kvistar timjan

Syltad citorn

2 citroner
1 del socker
1 del vatten

Fond
Skala lök samt rotfrukter och skär ner dem. Grovhacka även selleri och tomat. Fräs allt sammans lätt i rikligt med smör. Lägg sedan i hummerskalen, fyll på med vin och vatten så att ingredienserna täcks. Tillsätt kryddorna och koka i trettio minuter. Sila av fonden och koka ner den så det återstår cirka 8 dl.

Syltad citron
Tvätta citronerna och skär fyra längsgående snitt i dem. Häll på socker samt vatten och låt sedan koka på låg värme i ca två timmar. Häll upp, ställ åt sidan och låt kallna.

Soppan
Ansa kålen och skär i 3 millimeter tjocka skivor. Koka en tredjedel av den skivade brysselkålen i lättsaltat vatten tills de är al dente. Hacka den syltade citronen (ta mängd efter smak) och tillsätt i den kokade kålen. Smaka av m
ed salt.

Koka resterande kål i hummerfonden. Sleva upp i skålar och tillsätt kål- och citronblandningen.

Servera med en kvist dill.