Producenten Sarda-Malet ligger söder om staden Perpignan i området Roussillon-Languedoc. Deras viner strålar terroir och visar hur ett vin härifrån ska vara. De odlar främst de blå druvorna Syrah, Mourvedre, Carignan och Grenache. På den gröna sidan finns det bland annat Roussanne, Marsanne och Viognier. Vingården om 51 hektar har stockar vars medelålder är dryga 30 år gamla. Man respekterar vingården och dess omgivningar i sitt arbete med att göra viner av hög kvalitet. Deras vita, torra viner, som tyvärr är svåra att få tag på i Sverige, har en härlig fettma och druviga, nötiga toner som kan bära upp lite fetare fiskrätter. Till exempel en torskrygg med smör och gräslöksås.

På Systembolaget ska du gå och köpa 2005 Terroir Mailloles, Domaine Sarda-Malet, Côtes du Roussillon, Frankrike, 260 kronor, Sn: 94484. Ett stramt vin med en komplexitet som speglar det varma året 2005 med kryddig doft och aromer av mörka plommon, choklad och örter. Servera den till lammfärsbiffar med rosmarin.

Gott ska det bli!