En av mina favoriter när det gäller lätt fixat och gott är den svenska råbiffen eller ”steak tartare” som den kallas internationellt. Det viktigaste i denna rätt är helt klart att välja en bit bra kött i form av nötinnanlår som sedan males, inte en utan minst två gånger. Detta för att köttet ska få en näst intill krämig konsistens och vara gott att äta.


Ingredienser (4 personer)
400-600 gram dubbelmalet nötinnanlår
4 rödbetor
2 rödlökar
20-40 kaprisäpple (vanlig kapris går också bra)
4 msk Dijonsenap
4 ägg
Flingsalt
SvartpepparGör så här
Skölj och koka rödbetorna i 20-40 minuter beroende på storlek. Skölj i kallt vatten och skala/skär dem rena. Rödbetorna kan sedan skäras i småkuber eller i stavar.

Skala och hacka löken fint.

Forma färsen till fyra stycken hamburgare och lägg upp på tallrikar. Omge varje färsburgare med rödlök, rödbetor, kapris och en klick senap. Avsluta med att toppa köttet med en äggula (vitorna kan spara till exempelvis macarronbak) samt salt och peppar.

Vid servering är det lämpligt att ställa fram både extra salt och svartpeppar, för att middagsgästerna ska kunna krydda efter egen smak.


Att dricka till
En god öl som Chimay Vit eller Achel Blonde Trappist.