Så har ännu en lördag och söndag förflutit. Förutom råbiff och entrecote lagade jag ett gäng Wallenbergare i helgen. Kalvbiffen serverades som sig bör med potatismos, ärtor och rårörda lingon.
Färsen ska precis som i råbiff malas minst två gånger för att bli extra slät. Styckningsdelen ska även den helst vara innanlår, dock med skillnaden att denna ska vara från ungnöt (kalv).


6-8 personer

Wallenbergare
500 gram kalvfärs
3 dl vispgrädde
3 ägg
2 dl ströbröd (färskrivet är att föredra)
Vitpeppar
Salt

Tillbehör
6 dl gröna ärtor
Rårörda lingon
100 gram smör
8-12 potatisar
1 dl vispgrädde
Muskot
Vitpeppar
Salt


Wallenbergare
Blanda färsen med ägg, peppar och salt. Rör nu i vispgrädden i små mängder tills du har en jämn och fin biffsmet. Rulla nu jämnstora köttbullar av färsen och platta sedan ut dem till biffar. Vänd dem i strö bröd och ställ samtidigt en järnpanna på spisen med en rejäl klick smör i. Stek Wallenbergarna på medlevärme, så att de behåller en ljus ton. 

Mos
Skala och koka potatisen. Rör sedan sönder den med 25 gram smör och grädde. Smaka av med peppar, salt och lite muskot.

Ärtor
Koka upp 1 liter vatten, dra kastrullen åt sidan och släng i ärtorna. Låt stå i 5 minuter.

Skirat smör
Smält resterande smör och låt slaggen (de vita kristallerna) sjunka till botten. Häll av det klara smöret.

Lägg upp det hela enligt bild och servera med rårörda lingon.

Att dricka till
Jag drack en Bruin trappist ifrån Achel. Passade riktigt bra.