I fredags fick jag önskemålet (läs kravet) av en kollega att kolla in några intressanta ölsorter i Systembolagets tillfälliga sortiment. Sagt och gjort, i lördags promenerade jag bort till Sveriges bästa bolag, nämligen Hansa i Malmö. Där hittade jag Achels två trappister Blonde och Bruin.


Ölet kommer som ni nu förstår ifrån ett av de belgiska klostren som får lova att kalla sitt öl för ”Trappist”. Klostret heter De Achelse Kluis och ligger i stadenHamont-Achel, i den provinsen Limburg.

Blond bier
Först och främst, löjligt välbalanserat enligt min smak. Mycket fruktigt och en lätt nyans av vete. Beskan är tydlig, men långt ifrån dominerande. Ölen är gyllengul och inte helt klar. Ölet skummar väldigt lätt och kronan är ihållade och kladdig.
Samanfattningsvis är ölet helt klart en ny favorit och även om liter priset ligger närmare en hundring, tycker jag att Blonde är klart prisvärd. Dessutom passade det alldeles utmärkt till lördagslunchens Svensk Råbiff och är nog inte fel till Belgisk Köttgryta.


Bruin bier
Även denna öl känns väl samansatt. Något sötare än Blonde och en mer torkad fruktighet. Sötheten påminner om brun farin och är på gränsen till kola. Ölet har färg av mörk choklad och har ett ganska kompakt kladdigt skum, som smakar riktigt fint.
Något som jag lade märket till var att ölet tjänade avsevärt, smakmässigt, på att nå temperaturer en bit över 10 grader.
Summerat fungerar ölet bra för sig själv, men även utmärkt till Wallenbergaren som serverades i söndags. Det är precis som Blonde prisvärt i min mening.


På systembolaget
Blonde: 33 cl, 29:90 kr, 8%, (nr 11103)
Bruin: 33 cl , 29:90 kr, 8%, (nr 11104)

Övrigt
Tänk på att dessa sorter är i Systembolagets tillfälliga sortiment och därför kan vara svåra att få tag i. Så är ni intresserade är det bäst att beställa alternativt springa ner till ert lokala bolag redan idag.