En enkel fiskrätt, som kräver en del arbete om den ska göra ifrån grunden. Egen kraftfull hemgjord köttbuljong i kombination med en riktigt färsk lax.


Ingredienser
Lax
Buljong
Parmesanost
Gräslök

Buljong
2 kg märgben av nöt
1-2 gula lökar
1-2 dm purjolök
1 morot
1 skiva rotselleri
1 knippe persilja
2 lagerblad
1 litet knippe timjan
Svartpepparkorn
Salt

Lägg benen i en stor kastrull och fyll på vatten. Koka i tio minuter och skumma under tiden av.

Skala lök, morot, selleri och tärna dem sedan. Tillsätt tärningarna till koket samt även kryddorna. Koka ytterligare i cirka fyra timmar och skumma under tiden av fettet.
Plocka upp benen och kassera dem. Sila buljongen och koka ner den till lagom styrka, smaka dig fram. Salta och peppra efter smak. Sätt åt sidan. (Buljongen räcker till mer än denna rätt, tappa på flaska och kyl det som blir över.)
I och med att det tar så lång tid att koka buljongen är det lämpligt att förbereda det hela någon dag i förväg.

Skär tunna skivor av den färska laxen och lägg upp på varma tallrikar (förvärm dessa i 100 gradig ugn). Strö riven parmesan på och häll varm buljong över. Avlsuta med att garnera med finskuren gräslök.