Efter ännu ett besök på Ek’s Fisk på Västra torget i Jönköping, var det dags för en variant på favoriten torskrygg.

Ingredienser 4 personer
500 gram torskrygg
8-10 potatisar
20 körsbärstomater
2 skivor surdegsbaguette
Olivolja
Rivet skal från en citron
3 vitlöksklyftor
1 knippe persilja

Sätt ugnen på 130 grader.
Dela tomaterna och sätt dem i ugnen. Låt dem torka i ungefär en timma.

Kör brödet i en matberedare så att vi får ett grovt ströbröd,. Stek smulorna i olja tillsammans med finhackad vitlök och rivet citronskal. Tillsätt hackad persilja mot slutet och salta. Ställ åt sidan. 

Skala och koka potatisen. Krossa sedan och tillsätt olivolja. Salta och peppra samt rör i de halvtorkade tomaterna.

Stek under tiden fisken så att den får en yta. Sätt in pannan i restvärmen från ugnen, ta ut när innertemperaturen på fisken är 45 grader.

Lägg upp en klick potatisstomp, komplettera med fisken och strö över brödsmulorna. Dekorera med ytterligare lite hackad persilja och olivolja. 

Att dricka till:
En kraftfull Pinot Gris från Alsace passar bra.