Efter ett snabbt instick på livsmedelsaffären och inhandlat två stycken färska kycklingfiléer, trampade jag hemåt i snålblåst och duggregn. Kvällens rätt var redan planerad och det var dags att äntligen börja använda kryddorna som inhandlats vid mitt besök i Chennai, Indien. Den kryddblandning som valts att lyfta kvällskycklingen var curry ifrån Madras.


Som i så många av de rätter jag åt i Indien så kompletterades curryblandningarna ofta med citrus och mild lök. Till detta serverar jag ett ris med mild smak av kardemumma, som jag uppnås genom både kärnorna och fröskidan.

Ingredienser
2 kycklingfiléer
0,5-1 dl madras curry
1 dl vispgrädde
1 citron
1 halv rödlök
0,5-1 msk kycklingfond
Salt
Olja till stekning

2 dl basmatiris
4 dl vatten
10 hela kardemummafröskidor


Kycklingen
Torka kycklingfilérna och gnid sedan in dem i citronsaft. Täck dem sedan med ett jämnt lager curry runt om. Häll upp rejäl med olja i pannan och sätt på medelhög värme. Stek filéerna på båda sidor tills genomvarma. Ta upp kycklingen och låt den vila ett par minuter. Under tiden vispar du rent pannan med grädde och smakar av med fond.

Riset
Koka upp riset och tillsätt kardemumman någon minut innan riset är klart. Blanda väl.

Servera som på bilden med rödlök, citron och lite grönt. Salta vid behov.

Att dricka till
En iskall Kingfisher passar bra.