Macarons med Chokladganache
Söndagskvällen ägnades bland annat åt att baka macarons. Först gjorde jag en kopp Spicy Chocolate samt satte på ett nytt avsnitt av The Late Late Show med Craig Ferguson i köket. Sen satte jag igång med bakandet. Valet denna gång föll på chokladganachefyllning, då jag gjort åtskilliga macaroner med fruktsmak den sista tiden.
Marängsidorna (20-40 hela kakor beroende på storlek)
2 dl mandelmjöl
3 dl florsocker
3 äggvitor
2 msk strösocker
Brun pastafärg och/eller 1-2 msk cacao
Sätt ugnen på 120 grader varmluft.
Vispa äggvitorna hårt och tillsätt under tiden strösocker. Färga äggvitevispet med brun pasta (och tillsätt cacao). Börja med lite och öka tills du uppnåt önskad nyans.
Blanda under tiden florsocker och mandelmjöl väl. Tillsätt nu blandningen i den färgade äggvitan och vispa till en jämn smet (undvik att tappa all volym som äggvitan bidrar med).
Fyll en spritspåse med hälften blandningen och spritsa jämnstora cirklar på en plåt med bakplåtspapper. Kör i ugnen i 20-30 minuter, beroende på hur din ugn uppför sig. Ta ut när marängerna börjar släppa ifrån plåten.
Upprepa processen för andra hälften av smeten.
Chokladganache
100 gram choklad (70%)
1 msk smör
1 dl vispgrädde
Florsocker efter smak
Värm grädden på spisen och dra av ifrån plattan strax innan det börjar koka. Rör ner hackad choklad och avsluta med att vispa i smöret. Smaka av smeten och balansera konsistensen med florsocker vid behov.
Lossa samtliga mandelmaränger från bakplåtspappret med hjälp av en bredbladig och vass kniv. Fyll en spritspåse med chokladganache och spritsa önskad mängd på hälften av marängerna. Sandwicha med de resterande.
Skriv ut artikeln | Det här inlägget postades av Adam den 2011/03/15 klockan 06:08, och ligger i kategorin Bakat, Macarons. Du kan följa alla svar på detta inlägg via RSS 2.0. Du kan lämna en kommentar eller skapa en trackback från din egen sida. |
ungefär 9 år sedan
Nice! Ser riktigt gott ut.
ungefär 9 år sedan
Gott gott, men de med citronsmak var strået vassare än de här med choklad.
ungefär 9 år sedan
Efter att nu ha förärats med ett utav dessa verk måste jag tillstå att denna variant utan florsocker på toppen liknandes en pyttehamburgare tillverkad för att ha i ett dockskåp smakar alldeles förträffligt. Lämpligast avnjutes med kaffe upphällt i kopp utav mormor/farmors-typ.
ungefär 9 år sedan
Jättegod. Föredrar lite mindre socker.
ungefär 9 år sedan
Chokladen påminde lite om bagaren, i nötigaste laget. Annars trevlig.
ungefär 9 år sedan
Håller med #4 , aningen för sött. Grabben slök sin utan några protester dock. Ser fram emot nästa smak :-).
ungefär 9 år sedan
Tackar för det positiva och jag håller med om sötheten. Hoppar man över florsockret i fyllningen, är det dock inga problem.
ungefär 9 år sedan
Ser jättegott ut, men jag nybörjar undrar vad mandelmjöl är och var man får tag i det??
ungefär 9 år sedan
Hej Maria,
Mandelmjöl är mandel utan skal som rivits väldigt fint. Men eftersom det är lite omständigt att göra detta själv och att mandelrivet gärna blir lite fett och kladdigt föredrar jag ”färdigt” mandelmjöl.
Det enda ställe jag hittills funnit mjölet på är Lidl (http://www.lidl.se) och där kostar det 20 kr för 200g. Ett bra pris med andra ord, dessutom bra kvalité.
Lycka till