Till 4 personer behöver du:

En plättlagg
3 ekologiska ägg
2,6 dl vetemjöl
5 dl gräddmjölk (4,5 dl mjölk+0,5 dl grädde)
½ tsk salt
Smör – till smet och stekning

Smält 3 msk smör – låt svalna. Knäck äggen i en skål eller bunke. Vispa ihop dem ordentligt med saltet. Blanda i 1,5 dl vetemjöl och vispa kraftigt för att undvika klumpar. Blanda i en skvätt gräddmjölk om det blir för tjockt och jobbigt att vispa. Ta i resten av mjölet. Vispa bort eventuella klumpar och häll sedan i resten av mjölken och det avsvalnande smöret.  Ställ åt sidan och låt svälla i cirka 20 minuter.

Sätt på plattan med laggen på och låt den bli varm. Smöra varje ”plätt-plats” första gången du gräddar. Nästa gång ska det inte behövas då det är smör i smeten. Lägg upp de färdiggräddade plättarna på ett fat tills alla är gräddade.

Servera med den godaste sylten du vet (jag älskar hjortronsylt till) och vispad grädde.

 

Till detta dricker du ett gott te eller den lätt pärlande sötnosen 2010 Nivole, Michele Carlo, Piemonte, Italien, 69 kronor, Sn: 7787. Smakar friskt och sött av exotisk frukt och fläder.