Chokladmousse med limesyltade blåbär
Denna efterrätt är inspirerad ifrån ett recept som jag fann i Mat och Vänner. Smak av mäktig choklad, blåbär, lime och pistage. Väldigt gott. Syltningen av blåbären tar cirka sex timmar, så var ute i god tid.
Moussen
1/2 liter grädde
250 gram mörk choklad
3/4 dl äggula
1/4 dl socker
1/4 dl äggvita
Syltade blåbär
3 dl blåbär
1 lime
1 msk socker
Tillbehör
Pistachenötter
Citronmeliss
Mousse
Hacka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Koka upp hälften av grädden samt slå den över och ner i grädden. Rör till en slät smet.
Vispa den resterande grädden. Vispa äggulorna samt sockret vitt och pösigt. Vispa äggvitan till ett fast skum. Vänd ner ägguleblandningen i chokladgrädden. Rör sedan ner den vispade grädden och tillslut äggvitan.
Slå upp blandningen i portionsformar och ställ in i kylen.
Blåbär
Riv skalet av lime och pressa ur saften. Tillsätt sockret och rör samman. Vänd ner blåbär och låt stå minst sex timmar.
Servering
Hacka pistagenötterna och lägg ett antal blåbär på moussen tillsätt de marinerade blåbären och dekorera med citronmeliss.
Att dricka till
Ett rött portvin, exempelvis Kopkes Fine Ruby (nr 8048)
Skriv ut artikeln | Det här inlägget postades av Peter den 2011/03/19 klockan 07:39, och ligger i kategorin Choklad, Dessert, Mat. Du kan följa alla svar på detta inlägg via RSS 2.0. Du kan lämna en kommentar eller skapa en trackback från din egen sida. |
Inga trackbacks ännu.

Thaigryta med kantareller
ungefär 5 år sedan - 1 kommentar
Middag för 4 personer 400 gram kycklinglårfilé 300 gram broccoli i små buketter 200 gram Pak Choi, skivad i centimeterstora bitar 300 gram kantareller, rensade 1 liten bit ingefära (ska rivas ner i grytan) 1 gullök 1 vitlöksklyfta 1 msk thailändsk currypaste (gärna från ”stor” burk, alltså inte tex Santa Marias Jag tycker de stora är…

Halloncoulis med mynta och vaniljglass
ungefär 7 år sedan - Inga kommentarer
Äntligen ännu en efterrätt här på sidan. Goda hallon med smak av mynta och lime, som serveras med en kula vaniljglass. 4 portioner Ingredienser 500 gram hallon 1 lime 2 krukor färsk mynta 1 dl florsocker 1/2 dl iskallt vatten Vaniljglass Instruktioner Riv skalet av en lime och pressa ur saften. Spara resterna. Plocka bladen…

Chicken 65 med kokossås
ungefär 7 år sedan - 1 kommentar
En liten fortsättning på min curryvecka. Denna gång ytterligare en variant på Chicken 65, favoriten ifrån Indien. Rätten kompletterades vid detta tillfälle med kokosmjölk och lime. Ingredienser 4 kycklinglår (4 x 300 gram) 50-75 gram kabab masala (65 masala) 2 msk risvinäger 1 burk ekologisk kokosmjölk (4 dl) Rapsolja Kycklingfond 1 lime 1 knippe ärtskott…

Körsbärsrökt lax med sesamcrème och lime
ungefär 7 år sedan - 3 kommentarer
Vi har fått chansen att prova Falkeskogs körsbärsrökta lax i samarbete med Philadelphia färskost. Med utgångspunkt av dessa bra produkter sökte jag inspiration i Asien och bjöd på denna enkla och uppskattade rätt i goda vänners lag. Ca 4 pers 200 gr rökt, tvärskivad lax (gärna från Falkeskog) 150 gr naturell färskost (Philadelphia) ½ dl…

Torta di pere e cioccolato
ungefär 8 år sedan - 3 kommentarer
En mäktig och chokladsmakande efterrättskaka som kompletteras väl med en marsalabaserad Zabaionesås. Kaka 2 rumstempererade ägg 2,5 dl socker 180 gram smält smör 5 dl vetemjöl 2 dl mjölk 2 tsk bakpulver 3 mogna skalade, utkärnade päron 250 gram 70 % mörk choklad Vispa ägg och socker pösigt. Häll i smält smör, vetemjöl, bakpulver och…

Hasselnötsmousse
ungefär 8 år sedan - 4 kommentarer
En underbar liten efterrätt ifrån Roy Fares bok, Sweet. Rostade hasselnötter möter krämig nötmousse och choklad. Ingredienser 50 gram nougat 50 gram mjölkchoklad 200 gram vispgrädde 45 gram äggula 25 gram vatten 25 gram strösocker Saltade hasselnötter 50 gram hasselnötter 1 skvätt äggvita 1 nypa flingsalt 3 gram strösocker, 1/2 tsk Moussen Hacka…

Passionsfruktsfromage med mandelbiskvier
ungefär 8 år sedan - 2 kommentarer
Kort och gott en snygg och fantastiskt god efterrätt. Passionsfruktsfromage 2 gelatinblad 3 äggulor 3 vitor 2,5 msk florsocker 2 passionsfrukter 1 msk citruslikör, Cointreau 0,75 dl strösocker 300 gram blåbär 30 gram vit choklad, riven Lägg gelatinet i vatten i 5 minuter. Vispa gulor, florsocker, innanmäter från passionsfrukterna samt likör i en tjockbottnad kastrull…

Rökt laxmousse till fikonen
ungefär 8 år sedan - 4 kommentarer
En liten förrätt eller tapas om du så vill. Smakerna ifrån söta färska fikon blandas med sältan och de tydliga tonerna ifrån kallrökt lax. Snabbt, enkelt och riktigt gott. Fyra personer Ingredienser 4 fikon 100 gram kallrökt lax 50 gram Philadelfiaost 1 1/2 msk hackad gräslök 1/2 tsk rivet citronskal 1 msk pressad citronsaft Instruktioner…

Tiramisu på citron
ungefär 9 år sedan - 5 kommentarer
En tiramisuvariant på citron är det senaste efterrättsupplägget. Versionen är något förenklad, men ack så gott. Fräsch, gräddigt och härligt tuggmotstånd. 4 personer Citrontiramisu 3 dl grädde 1 dl lemoncurd 1/4 dl flädersaft 1/4 dl pressad citronsaft 4 savoiardkakor, delas på mitten Gör följande Blanda den vispade grädden med lemoncurden. Smaka dig fram till…

Höstens tefavorit med choklad och vanilj
ungefär 9 år sedan - 2 kommentarer
Efter ett tips på te av min kusin, bar det av till en av mina favoritbutiker i Malmö, nämligen Malmö Cigarr och Tobakshandel. Sorten ifråga kommer ifrån Løv Organic och heter Chocolate-Vanilla. Producentens egen beskrivning ”En utsökt kombination av svart te, choklad och vanilj. Ingredienser: Ekologiskt svart te, ekologisk Kakaoskal och naturliga smakämnen.” Løv Vanilla-Chocolate är kort och gott sjukt gott. Helt klart min…
ungefär 9 år sedan
Efterrätt är gott