Ljuvligt gott med gräddiga musslor och smak av rostad vitlök. Musslorna kommer ifrån Eks fisk igen (Västra Torget i Jönköping). ”Minigrytorna” kommer från Alcase och är av märkret Staub.


Ingredienser
1 påse/nät färska musslor
1 gul lök
1 dm purjolök
3 vitlöksklyftor
1 morot
1 selleristjälk
1 dl vitt vin
1/2 knippe persilja
1 dl brödsmulor
Pastis

Skala lök, vitlök och morot samt dela dem i mindre bitar. Hacka sellerin grovt och skiva purjolöken. Stek allt sammans i smör i 5 minuter. Tillsätt persilja och vin. Höj sedan temperaturen och tillsätt musslorna. Koka i 5 minuter. Låt det sedan svalna. Plocka ur musslorna, ställ åt sidan samt sila av grönsakerna ifrån buljongen.

Koka samman buljongen och smaka av med salt och lite socker. Tillsätt grädde och koka i 5 minuter. Red av det hela med smör/mjöl-blandning. Smaka av med lite Pastis.

Stek 1 dl grova brödsmulor i olja tillsammans med 2 msk hacka persilja och en hackad vitlöksklyfta. Ställ åt sidan.

Värm gräddsåsen, lägg i musslorna och värm dessa. Slå upp moucladen i lämpliga skålar och häll på brödsmulorna. Gratinera i ugn i 5-10 minuter.

Servera med ett surdegsbröd

Att dricka till
Vi drack en Pinot Blanc från Alcase, Leon Beyer.