Vad vore en sommar utan flugor och vad vore en lördag utan torskrygg. Så det var bara till att promenera ner till Ek’s fisk på torget i Jönköping ännu en gång och inhandla min favoritfisk. Jag passade dessutom på att ta svängen förbi Matvarufabiken för att inhandla pancetta.
Fiskrätten innehåller många kraftfulla smaker från parmesan, chili, tomat och härlig sälta.


4 personer

Gratinerad fisk
Torskrygg 500-600 gram
1-2 dl riven parmesanost
1 ägg
Vitpeppar
Salt

Sås
30 körsbärtomater
1 gul lök
3-5 vitlöksklyftor
1 dm purjolök
1 msk tomatpuré
1 dl Noilly Prat
Vatten
4 Springonion
Salt
Svartpeppar

Ris
1,5 dl jasminris
3 dl vatten
1 grön chilifrukt
1 röd chilifrukt
1/3-dels slanggurka

Tillbehör
4 skivor Pancetta

Sätt ugnen på 150 grader. Börja med såsen eftersom den behöver koka en stund.

Hacka den skalade löken, vitlöken och purjon fint. Tillsätt lite socker och stek i olivolja. Dela tomaterna och lägg även i dem (tomaterna kan skållas och skalas, men jag föredrar dem intakta). Tillsätt vinet, tomatpuren, salt och peppar. Låt det hela koka (cirka 30 minuter). Om det börjar bli torrt tillsätts vatten eller vitt vin. Smaka av och balansera med sött och salt.

Stek fisken i olja och lite smör. Låt fisken svalna något samtidigt som man vispar sönder ett ägg. Rulla/vänd fisken i ägget och därefter i den rivna osten. Lägg i en ugnssäker form och ställ in det hela i ugnen.

Hacka chilifrukter samt tärna gurka (små tärningar). Rensa bort kärnhuset.
Lägg riset i en gryta och tillsätt vatten. Koka tills riset är klart. Tillsätt chilin, lite olivolja samt den tärnade gurkan.

Under tiden riset kokar steker du Pancettan så den är varm när serveringen ska ske.

Servera som på bilden och drick gärna en rose till.

Att dricka till
Vårt val denna kväll blev vinet Les Bateaux.