Än en gång har jag varit hos min favoritfiskhandlare Ek´s Fisk på Västra Torget.  Jag handlade lite räkor och filéad gös, som handlaren byxade åt mig. En tur till livsmedelsaffären för att inhandla bland annat färsk spenat.

4 personer

Räksås
300 gram räkor med skal
1 gul lök
1 morot
1 selleristjälk
2 dl vitt vin
Vatten
1/2 msk tomatpuré
2 dl grädde

Spenat
1 påse Baby spenat
1/2 gul lök
Smör
Lite riven muskot

Potatismos
Potatis
Grädde
Mjölk
Citron

Fisken
500 gram gös
Vitpeppar
Salt
Dill 

Såsen
Skala räkorna och spara skalet.
Skala lök, morot och dela i lagom bitar tillsammans med sellerin. Stek i smör och tillsätt räkskalet, rör om och tillsätt vin och vatten så det täcker skalen. Koka i 20 minuter.
Sila spadet och tillsätt tomatpuré. Koka ner till ca en tredjedel. Tillsätt grädden och vid behov red med smör/mjölblandning. Ställ åt sidan. 

Spenaten
Hacka den skalade löken och stek i smör. Tillsätt spenaten och smaka av med peppar, salt och muskot.

Skala och koka potatis till moset samt pressa den. Tillsätt smör och gräddmjölk, salta och peppra. Smaka av med rivet skal från en halv citron. 

Fisken
Stek gösen i smör. Salta och peppra.

Servera som på bild med en dillkvist.

Att dricka till
En vit Bourgogne.