Efter åtskilliga macaronbak, var det dags för en omgång cupcakes. Smakvalet föll på en citron och vanilj-muffins med en söt citronfrosting.
Målet med bakandet var som vanligt jobbfikat och jag hoppas på positiva reaktioner eftersom det blir lite variation, ifrån de många macaronerna jag bjudit på den sista tiden. Hur som helst är jag nöjd med resultatet.


12 Cupcakes

 

Muffins
1 ägg
70 gram smör
1 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
1 citron
2 tsk vaniljextrakt


Frosting
5 dl florsocker
60 gram smör (osaltat)
150 gram färskost (Philadelphia)
1 citron
Gul pasta-/karamellfärg

Tillbehör
Citrusströssel
12 muffinsformar (standard)

Muffinsen
Sätt ugnen på 200 grader

Vispa rumstempererat smör, ägg och socker pösigt. Vispa sedan i mjölk, grädde och vanilj. Blanda övriga torra ingredienser för sig i en bunke. Tillsätt sedan den ”torra” blandningen i äggblandningen. Riv skalet av citronen fint (undvik den vita skaldelen) och pressa ut saften. Blanda i citronsaft och -cest i smeten.
Vispa ett par minuter tills smeten är jämn.

Sätt 12 formar på på en plåt (använd gärna en muffinsplåt) och klicka upp smeten jämnt fördelat i formarna.
Sätt in i ugnen i 10-15 minuter. Provstick med en tandpetare för att se om de är klara.


Frosting
Vispa rumstempererat smör och färskost väl. Riv skalet av citronen och pressa ut saft hur en citronhalva. Blanda ner i smör- och färskostblandningen. Vispa väl och lätt fluffigt samtidigt som florsocker tillsätts. Fyll på med florsockret tills en fast konsistens uppstår (hela mängden kanske inte behövs). Färga frostingen ljusgul.

Fyll frostingen i en (sprits-)påse med en M1-tyll och spritsa på en vacker topp på muffinsen (utifrån och in). Toppa det hela med citrusströssel och servera.

Att dricka till
En dubbel espresso eller en kopp te med lakrits för att bryta och samtidigt kompletera med citrustonen (t ex LØV Liquorice).