Spännande och annorlunda nyhet som släpps den första april är 2006 Expression du Terroir, Rollet Père et fils, Arbois, Jura, Frankrike, 149 kronor, Sn: 90093. Vinet är smakrikt, har en lätt oxiderad ton och smakar nötigt tillsammans med gula plommon och äpplen. Vinet är gjort på de gröna druvorna Chardonnay och Savagnin. Servera väl kylt som fördrink eller till Mouclade.

Vissa vinregioner ligger mer otillgängligt till än andra och detta föder individualitet men också att man bevarar traditioner som till exempel odling av regionala druvsorter. Vinet ovan är exempel på en av dessa druvsorter – Savagnin. I Jura odlas också egenheter som de blå druvorna Trousseau och Poulsard. Härifrån kommer alltså både stilla, vita viner, men också mousserande (Crémant de Jura) av god kvalitet samt röda, lätta viner. Också den sherryliknande vintypen vin jaune och det söta vin de paille finns här. Man tillverkar också druvdestillatet Marc du Jura.

Regionen är bergig med vackert grönskande kullar. Staden Arbois är den största men detta märks inte. Lugnet ligger alltid över Arbois. Här finns chans att prova både mat och dryck från regionen – både på restaurang, en liten bar eller i en vinbutik. Går du till en bar; missa inte den regionala drinken som blandas av Crémant och Marc!

Crémanten 2008 Lachèze brut, La Maison du Vigneron, Crémant de Jura, Frankrike, 99 Kronor, Sn: 7420 finns att köpa nu på Bolaget. Lätt vin med en liten jästton och smak av gröna äpplen. Perfekt som aperitif.

Ha nu en riktigt god helg!