Efter att på lördagen blandat till en rejäl omgång pasta(deg), bjöd jag hem en vän på långlunch med pastatillverkning som tema. Sagt och gjort, så satte vi igång med att kavla tunna ark till pastan som sedan skulle fyllas.


Pastadeg
Använd detta grundrecept.

Fyllning
1 del färsk bladspenat
2 delar Ricotta
1 del Parmesan
0,5 del salladslök
Smör
Svartpeppar
Salt

Tillbehör
Smör
Salt
Persilja/bladspenat till garnering

Fyllningen
Hacka löken och bladspenaten. Lägg en klick smör i pannan och fräs spenat samt lök på låg värme tills den mesta vätskan ångats av.
Under tiden river du parmesan och vispar ihop den med ricottan.
Rör samman ostvispet och spenatblandningen. Smaka av med salt och peppar.

Pastan
Forma två lika stora klumpar med deg och knåda dem ett par minuter. Forma var klump till en lång rund stav för att få ett bra utgångsläge. Kavla degstavarna tunt i 5-8 cm breda längder/remsor. Du kan kavla degen med en vanlig kavel, men jag rekommenderar starkt att du använder någon form av pastamaskin för att underlätta proceduren (Jag använder själv Kitchen Aid KPRA).


Klicka upp lagom stora högar med fyllning med jämna mellanrum (tänk kvadrater av remsan) på den ena pastalängden. Pensla nu vatten runt varje hög med fyllning, ända ut till kanten, för att kunna ”limma” ihop remsorna. Placera nu den andra pastalängden ovanpå fyllningshögarna. Pressa utifrån fyllningen till kanten och var noga med att få ut all luft.
Tänk på att inte vara för långsam under dessa moment, då den tunna pastan kan hinna torka och spricka.

Skär ut runda ravioli med hjälp av en pepparkaksform eller i nödfall ett glas.

Koka pastan i 2-3 minuter beroende på hur tunnt du lyckats kavla pastan.

Smält ett par matskedar smör som extrasaltas.

Servera med smöret och gröna blad i form av bladpersilja eller -spenat. Fantastiskt gott.

Att dricka till
Ett vitt vin blir bra, t ex en oekad Chardonnay.