Här kommer ett grundrecept på pasta som jag för första gången använde i lördags. Målet med degen var att kunna tillverka både ravioli och tagliatelle. Blandningen fungerar till i princip alla pastavarianter förutom gnocchi.

Jag använder mig av en köksassistent (Kitchen Aid med degkrok) när jag gör min pasta, dock går den självklart även att göra för hand. Utgå då ifrån en mjölhög på en plan yta och tillsätt de blöta ingredienserna i dess mitt allt eftersom.

Ingredienser
2 ägg
2,5 dl durumvete
1 dl vetemjöl (”vanligt”)
2 msk olivolja
2 msk vatten
1 tsk salt

Börja med att separera bort den ena äggvitan och blanda resterande av äggen tillsammans med olja och vatten.
Blanda mjölsorterna samt salt väl och tillsätt sedan i äggblandningen. Rör ihop tills åtskilliga småklumpar av deg bildats och slå sedan ut det hela på ett (bak)bord. Knåda ihop degn ordentligt (tar ca 10 minuter) och slå sedan noga in i en plastpåse och låt vila i kylen i minst en timme.

Klar att börja användas.


Tips
Degen kan sparas i flera dagar i kylen och användas allt eftersom. Du kan med andra ord äta riktigt färsk pasta flera dagar i rad om så önskas.