Nu är det snart dags att planera semestern om ni inte redan har gjort det. Mitt förslag är att ta bilen, stoppa in familjemedlemmarna och dra till södra Frankrike. Jag gillar det själv väldigt mycket – det kanske ni har förstått vid det här laget. Stanna till i byn Eguisheim i Alsace på vägen ner och fortsätt sedan mot den lilla fiskebyn Marseillan som ni kan ha som utgångspunkt för vingårdsbesök och dagar på stranden.

Börja med att besöka ett kooperativ som Mont Tauch i byn Tuchan för att få god insyn i hur vintillverkning går till samt att få möjligheten att prova goda, typiska viner från regionen. En del av vinerna är också svåra att få tag på i Sverige, så passa på att köpa med dig några flaskor av det du gillar bäst där!
Mont Tauch gör viner med jämn kvalitet och kombinerar gamla generationers sätt att tillverka vin tillsammans med modern teknologi.  Deras viner kommer bland annat från appellationerna Fitou och Corbières i Roussillon-Languedoc. Druvorna odlas av 250 olika kvalitetsmedvetna odlare.

Systembolagets klassiker 2008 Domaine de la Condamine, Fitou, Frankrike, 69 kronor, Sn: 12804 är ett lätt, örtigt vin med smak av slånbär och lakrits. Drick till en lättare rätt som inte tar över vinets karaktär. Lammkotletter med fänkålspuré möter dessutom vinets aromer. Passar också fint till sommarens grillkvällar.

Det kralligare vinet 2006 Les Trois, Fitou, Frankrike, 199 kronor, Sn: 73111 (beställningsvara) kräver smakrikare mat. Häll upp vinet på karaff en timme före du serverar det till lammytterfilé med svamp.

Det friska vita vinet 2009 Mont Tauch Grenache blanc Resèrve, Fitou, Frankrike, 99 kronor, Sn: 71507 (beställningsvara)med aromer av äpple och exotisk frukt möter smakerna i Peters buljongkokta kyckling perfekt!

 

Ha en riktigt fin helg!