Eftersom några barndomsvänner kommer på besök i helgen, ska jag ikväll bjuda på middag. Jag tänkte runda av det hela med ett gäng dubbla espresso, en gammal whiskey och citrussmakande macarons. De små bakverken blir denna gång fyllda med grapefrukt och vit choklad. En perfekt av slutning på en förhoppningsvis lyckad måltid.

Marängsidorna (20-40 hela kakor beroende på storlek)
2 dl mandelmjöl
3 dl florsocker
3 äggvitor
2 msk strösocker
Gul och Orange pastafärg (eller karamellfärg)

Sätt ugnen på 120 grader varmluft.

Vispa äggvitorna hårt och tillsätt under tiden strösocker. Färga äggvitevispet med orange och gul pasta. Börja med lite och öka tills du uppnåt önskad nyans. Jag körde på en väldigt ljus färg.
Blanda under tiden florsocker och mandelmjöl väl. Tillsätt nu blandningen i den färgade äggvitan och vispa till en jämn smet (undvik att tappa all volym som äggvitan bidrar med).

Fyll en spritspåse med hälften blandningen och spritsa jämnstora cirklar på en plåt med bakplåtspapper. Kör i ugnen i 20-30 minuter, beroende på hur din ugn uppför sig. Ta ut när marängerna börjar släppa ifrån plåten.
Upprepa processen för andra hälften av smeten.

Graepfruktsfyllning
1 grapefrukt (med rosa eller rött fruktkött)
1 msk vispgrädde
150 gram vitchoklad
Florsocker
Rosa pasta-/karamellfärg

Riv av skalet på grapefrukten på ett rivjärn (undvik den vita beska delen) och pressa ut juicen ur ena halvan. Blanda zesten och juicen i en karstrull. Tillsätt grädde och koka upp (vispa under hela tiden). Dra ifrån plattan och rör i hackad vit choklad. Balansera konsistensen med florsocker vid behov. Färga fyllningen ljust rosa och vispa ordentligt.
Ställ åt sidan för att svalna och sen in i kylen.

Lossa samtliga mandelmaränger från bakplåtspappret. Fyll en spritspåse med citrusfyllningen och spritsa önskad mängd på hälften av marängerna. Sandwicha med de resterande.

Klart!

Servera till en kopp te eller kaffe.

Som vanligt tar jag med en omgång till mina arbetskamrater på kontoret imorgon. Förhoppningsvis kan de förvana om de bör bjudas på även ikväll. Det brukar bli en salig blandning av konstruktiv kritik och nöjda miner.

Vi får se.