Nu har äntligen Evo Solo släppt sina nya grytor. Dessa är inte bara väldigt snygga i designen, utan även mycket funktionella.
Eftersom jag är smått fascinerad av högkvalitativ köksutrustning, valde jag omedelbart att skaffa mig ett grundkit av dessa kokkärl. Sagt och gjort så bar det av till favoriten Ire Living Art i Jönköping för inköpet.
Grunden för en ny serie är lämpligen 1-2 stekpannor i olika storlek (beroende på hushållet medlemsantal), en större kokgryta samt ett par mindre kastruller. Samtliga grytor bör kompletteras med lock.

Vill man bygga ut ytterligare, är nästa steg att komplettera en traktörpanna (till snabblagade gryträtter) samt en gryta i storlek 4-6 liter (för storkok eller varför inte julskinkan).

Stekpanna XO black
En ren och snygg 28 cm panna i matt svart och rostfritt föll valet på. Pannan stoltserar dessutom med den nya slip-let® behandlingen, som ännu inte finns hos alla fabrikanter. Denna beläggning ska utan att försämra värmefödelningen, minska behovet av stekfett och då samtidigt också förhindra att det bränner i botten på höga temperaturer. 

Producentens egen beskrivning av XO black
”Serien är tillverkad i aluminium, vars goda värmeledningsförmåga gör att värmen sprids jämnt och snabbt. Det betyder att aluminium har suveräna stekegenskaper samtidigt som det är ett mycket lätt material att jobba med. Aluminium lämpar sig för alla typer av matlagning och Slip-Let®-beläggningen på insidan gör att maten inte bränner fast. En beläggning på utsidan gör att serien kan diskas i diskmaskinen. Alla handtag är gjutna i rostfritt stål. De ger ett säkert grepp och full kontroll. Vid vanlig användning på spisen blir handtagen inte varmare än att man kan hålla i dem utan grytlappar. Detta gäller dock inte vid användning på gasspis eller i ugn. XO Collection lämpar sig för alla värmekällor.”

Grytor XO blank
1,0 och 1,7 liter: Mycket bra till att koka mindre mängder grönsaker alternativt bearnaise- eller rödvinssåsen. Designen är stilren och lämnar inte mycket övrigt att önska.

Producentens egen beskrivning av XO blank
”Serien har skapats utifrån en flerskiktsteknik som kombinerar de goda egenskaperna hos både rostfritt stål och aluminium. Med hjälp av modern teknik skapas en treskiktskonstruktion där in- och utsidan består av rostfritt stål och kärnan av kraftigt aluminium. Det ger jämn värmespridning i botten och upp i kok- eller stekkärlets sidor och därmed får det enastående egenskaper. Alla handtag är gjutna i rostfritt stål. De ger ett säkert grepp och full kontroll. Vid vanlig användning på spisen blir handtagen inte varmare än att man kan hålla i dem utan grytlappar. Detta gäller dock inte vid användning på gasspis eller i ugn. XO Collection lämpar sig för alla värmekällor.”Samanfattningsvis
Jag är jättenöjd med både hur bra geråden fungerar vid matlagning och vid rengörning. Trots att jag inte använt dem speciellt länge (se t ex strömmingspannan), kan jag redan nu säga att köpet varit riktigt bra.
Hjälpen och råden som butiksbiträdena på Ire gav mig, var passande och jag känner att valen av just dessa grytor och pannor föll väl ut.

Kort om Ire Living Art
Bredaryds Möbler‘s ”Ide-butik” i Jönköping. Här visas ett speciellt utvalt sortiment av kvalitativa möbler med god modern design, blandat med läckra inredningsprylar för hela hemmet.