Söndagslunchens förrätt blev en svensk klassiker med en enkel liten tvist, i form av en smakrik ost. Skagenröra är fantastiskt gott samtidigt som att det är lätt att förbereda och alltid är ett välkommet tilltugg eller förrätt.


Skagenröra (4 personer)
40-60 räkor
1-2 dl crème fraiche
1-2 msk majonnnäs
4 msk röd stenbitsrom (löjrom är ett godare alternativ)
1-2 dl parmesan
Färsk dill
Svartpeppar
Salt

Tillbehör
4 skivor formfranska (alternativt ett surdegsbröd)
Smör till stekning

Börja med att skala räkorna (spara gärna skalet till ett fondkok), riv parmesanen samt hacka önskad mängd dill. Vispa ihop majonnäs, crème fraiche, den rivna osten och den hackade dillen. AVsluta med att vända i räkor och rom samt smaka av med nymald svartpeppar och salt.

Skär bort kanterna på brödet och stek gyllenbruna i rejält med smör.

Servera med en ordentlig dillvippa enligt bild.