Mustig och rejäl fiskgryta med hemgjord buljong. Serveras med jasminris och gröna ärtor. 


Grytan
200 gram torsk
200 gram kolja
200 gram gös
300 gram räkor
1 fänkål
2 dm purjolök
1 lök
10-20 körsbärstomater
2 dl vitt vin
peppar och salt
pastis 

Buljong
Skalen från räkorna
1 dm purjolök
1 gul lök
1 morot
3 vitlöksklyftor
2 skivor fänkål
Vatten
Vitt vin
Socker
Olja
Smör

Tillbehör
Jasminris
Gröna ärtor

Buljong
Skala räkorna och sätt in i kylen (behållskalen).
Skala löken, skölj purjon samt skala moroten och vitlöken. Hacka löken, purjon och vitlöken grovt samt skär moroten i slantar. Stek i smör och olja under fem minuter samt tillsätt lite socker samt fänkålsskivor.
Lägg i räkskalen och rör om under några minuter. Tillsätt vatten samt vin så det täcker och låt koka i tjugo minuter. Sila sedan av grönsaker samt skal och koka ner buljongen till hälften.
Gryta
Skär resterande fänkål i fina skivor och stek i smör och olja. Tillsätt hackad lök och purjo samt de delade tomater. Stek i 10 minuter samt tillsätt buljongen och vinet. Koka i ytterligare 10 minuter eller tills fänkålen är nästan genomkokt. (tillsätt vatten vid behov).
Avsluta med att tillsätta pastis samt smaka av med salt och peppar. Tillsätt fisken och låt värma under 10 minuter. När två minuter återstår läggs räkorna i så att de blir varma.

Tillbehör:

Under tiden kokar du Jasminris och precis innan det är klart tillsätter du 2 dl ärtor och låter det bli varmt.
Servera med en skvätt olivolja.
Att dricka till
En oekad chardonnay