En smakrik liten getost med något fruktigt sött, fungerar utmärkt som ett gott alternativ eller komplement till dessert. Efter flera rätter, kan den väcka smaklökarna och hjärnan till liv ordentligt.
Min erfarenhet, är att vi svenskar är lite dåliga på att nyttja denna tradition som är så vanlig i södra Europa. Lite synd, men kanske inte heller så överraskande då den svenska ostbrickan ofta används som fredagens kvällsmat med ett glas rött eller som en delrätt i midsommarbuffén.


Den getost som tillhör favoriterna och som jag tänkte omnämna idag är Crottin de Chavignol. Osten ifråga är opastöriserad, lagrad minst fyra veckor och är precis som kategorin beskriver, gjord på 100% getmjölk. Osten framställs av flera olika producenter i Loiredalen, men samlas under precis samma väkända namn, nämligen just Crottin de Chavignol.

Jag föredrar personligen den något färskare varianten, som är något friskare i smaken och getmjölkens strävhet kommer väl till sin rätt. Jag kan också känna att en dominant mögelton gärna undviks, efter att man stoppat magen nästan full med en rejäl middag. Dock tycker jag självklart att man ska pröva en trippel av färsk, lagrad och vällagrad, en gång eller två, så att favoriten kan väljas ut.

Tillbehör
Om du är ovan vid getost eller ny för Crottin’en bör du satsa på en klassisk fransk baguette som tillbehör. På så sätt kan du vänja/träna smaklökarna vid de olika nyanser och dofter osten har. När du väl provat osten och olika lagringar kan du börja experimentera med olika smakkombinationer.

Baguetten är som sagt alltid ett säkert kort, men den kan också kompletteras med en mättad mörk sylt eller bytas ut mot ett bakat kex. Sen är ju ett passande glas vitt vin ett måste, om en helhetsupplevelse ska uppnås. För att gagna regionen ytterligare, är det lokala Sancerrevinet det självklara valet.
Sylten som passar bäst till enligt mig, är den mörka fikonsylten, som numera är lätt att hitta i handeln. Satsa på den variant som är klar och lite rinnig med tydliga fruktbitar i (se bild överst) och inte den som är mixad till en tjock och stel gröt.
Ibland eller numera oftast, äter jag osten med ett vetekex som bakats med fikon. Kexet ingår i serien ifrån The Fine Cheese Co., som tidigare har nämnts i detta inlägg.

”Fig Crackers” som sorten heter är framtagen just för att passa till denna typ av getost. Kexen är spröda samt har en tydlig söt smak av torkade fikon. Mycket goda helt enkelt.
Kexen passar förövrigt bra som de är eller med andra typer av ost.

Samanfattningsvis
Åk och köp några olika Crottin’er, en flask vitt och ett paket fikonkex. Sen hem, sätt dig i solen och börja prova, smaka och experimentera.