En fantastiskt god rätt som jag publicerar här, om än lite sent. Jag talar nämligen om en Påsktarte. Dock blev tarten väldigt lyckad och den passar perfekt i vilken sommarbuffé som helst. Rätten är en italiensk klassisker och just denna version hittade vi i ett nummer av Cusine et Vins.

Pajskalet
200 gram mjöl
90 gram smör, kallt
1 ägg
1 knivsudd salt
1 msk svarta sesamfrö
2 msk kallt vatten

Sätt ugnen på 160 grader.

Blanda mjöl, sesamfrö och salt i en skål. Tillsätt smöret skuret i små kuber. Blanda snabbt ihop det hela till en smulig deg.
Ta fram en ny skål. Vispa samman ägget med 2 msk kallt vatten. Blanda sedan ner i smuldegen och arbeta snabbt ihop det hela. Ta upp degen och vira in den i plastfolie. Låt vila i kylen en timma.
Ta ut degen och ta bort plastfilmen, Kavla snabbt ut degen och klä insidan av en lämplig form med deg.
Ställ i kylen i 30 minuter (klä formen med papper och fyll den med t ex gula ärtor, så att degen inte sjunker samman). Grädda sedan i ugn i cirka 30 minuter.

Fyllning
100 gram spenat, baby
3 kronärtskockshjärtan
100 gram ricotta
6 ägg
15 cl grädde
50 gram riven parmesanost
1 msk ströbröd
2 msk olivolja
5 kvistar mejram eller persilja
Vitpeppar
Salt

Sätt ugnen på 180 grader.
Stek spenat i lite olja på svag värme. Låt den ånga av. Blanda ricotta med 2 vispade ägg, ost, ströbröd, grädde, spenat och de delade kronärtskockorna. Tillsätt salt, peppar och den hackade mejramen/persiljan.

Häll 3/4-delar av smeten i pajformen och gör fyra gropar där du knäcker de fyra resterande äggen täck med den resterande smeten.
Sätt in i ugn i cirka 50 minuter (håll koll). 

Servera varm eller ljummen.